Apogee Scintilla

13 februari 2005

Een volledige restauratie van de Scintilla

 

 

In den beginne...

Destijds is het allemaal begonnen met een bezoek bij Stanley. Hij had toen de Apogee Diva's staan en na een uitgebreide luistersesie was ik helemaal verkocht voor dit systeem. Nu bleek dat Stanley nog een set Duetta's Signature had staan die hij wel wilde verkopen. Ik liet er geen gras over groeien en ik nam ze diezelfde dag nog mee naar huis. Thuisgekomen besefte ik dat zulke speakers aansturen met een 300B versterker echt niet kon, dus ik kon ze maar op halve kracht beluisteren. Gelukkig kwam audiovriend Ward met het voorstel om zijn krachtige buizenversterkers een mee te brengen zodat ik er eens een weekje naar kon luisteren op vol niveau. Die avond hebben we tot een stuk in de nacht blijven luisteren, zo mooi was de weergave. Heel erg neutraal, mooie diepe strakke laagweergave, erg mooi ruimtebeeld en vooral één brok emotie die op ons afkwam. Ik was zo overtuigd dat ik ze besloot te kopen. Voor mij een serieuze ommekeer want ik had een erg mooie 300B versterker gebouwd die werkloos kwamen te staan. Met spijt in mijn hart heb ik deze verkocht. Maar niet getreurd, ik had besloten om nieuwe buizenversterkers te bouwen voor de Duetta's en Ward zijn versterker ging daar model voor staan. Maar......

Scintilla time!

Ondertussen had ik me al wat verdiept in de geschiedenis van de Apogee's en kwam te weten dat de Scintilla's erg hoog stonden aangeschreven als bijzondere speaker. Af en toe droomde ik er wel eens van maar ik had nooit gedacht dat ik er zelf zou hebben. Eigenlijk kwam de bal aan het rollen toen Leo vroeg om ook eens uit te kijken voor een setje Duetta's. Diezelfde avond ging ik kijken op www . Ik vond die avond geen set Duetta's maar wel een set Scintilla's. Alles viel op zijn plaats, Leo kocht mijn Duetta's en ik, mits wat opleg, de Scintilla's. Ik was gelukkig nog niet gestart met een versterkerproject want de Scintilla aansturen is niet zo eenvoudig.

Waar de Duetta een mooi vlak impedantieverloop van rond de 4 Ohm heeft met een aanvaardbaar rendement van 86 dB is de Scintilla andere koek. De Scintilla speelt het mooist in 1 (!) Ohm setting en heeft een rendement van 79 dB. De impedantie is laag, maar wel erg vlak. Het rendement is ronduit slecht. Ik besefte dat een 100 watt buizenversterker hier niet zou voldoen. Ik heb momenteel voor Solid State gekozen, maar ik wil in de toekomst buizen gebruiken voor het midden-hoog. Er zijn echter weinig versterkers die deze speaker kunnen aansturen, maar vooral de oudere Krell's doen het hier ontzettend goed mee. Zelf heb ik momenteel een Krell KSA 150 en die doet het erg goed. Deze versterker speelt zijdezacht, heeft een erg mooi opgebouwd ruimtebeeld, kortom ik vind het een echte superversterker. Ik wil me niet uitspreken over buizen-versus-transistoren. Beide kunnen een erg mooi geluid neerzetten dat aan mekaar gewaagd is.

 

Volgende pagina