Column N°5
27 juli 2003
Een nieuw begin.
Zoals ik jullie de vorige keer al wist te vertellen hebben de Apogee Duetta Signature speakers een totale wending gegeven aan mijn muziekbeleving. Ondertussen, na zo'n maand of 3 heb ik nog steeds dat 'krop in de keel' gevoel als ik een stukje muziek opleg. Zijn er aan deze speakers dan geen nadelen, natuurlijk wel. Ze zijn moeilijker te plaatsen. Ook heb ze meer vermogen nodig. De Gamma versterker stuurde de Apogee's wel aan maar voor deze speaker was hij duidelijk niet gebouwd. Ik stond voor de keuze. Maar eigenlijk was die keuze niet echt moeilijk, de Apogee bleef staan, dat wist ik eigenlijk onmiddelijk. Dus moesten er maar nieuwe versterkers komen. Welk ontwerp? Hoeveel vermogen? Single Ended of Push Pull? Gelukkig kon ik van audiovriend Ward zijn eindversterkers eens uitproberen. Dit zijn Push Pull versterkers met 8x 807 buizen in triode geschakeld. De versterker heeft een amorfe UGT die Wil gemaakt heeft. De volledige versterker is gestabiliseerd. Nog even vermelden dat deze versterker zo'n 55 watt levert. Zo, de versterker werd aangesloten en Patricia Barber ging in de schuif, ik bedoel de Sacd dan. Verd*mme, wat was dit goed!! Het laag had een enorme kracht, dit viel het eerste op. Wie zei daar dat buizenversterkers geen goed laag kunnen weergeven? Nou hier was zeker geen sprake van belabberd laag. Ten tweede viel het ruimtebeeld op. Dit stond nu echt kompleet los van de speaker. Breedte en diepte waren perfect. Kortom de muziekbeleving was heel goed! Nu kon ik conclusie's trekken en beslissen wat voor soort versterker ik ging bouwen voor de Apogee's. Het wordt dus een Push Pull versterker die ongeveer 70 watt kan leveren. De eindbuizen zijn de nieuwe 2A3 buizen van JJ. Dit zijn buizen die zomaar eens even 40 watt kunnen dissiperen. Ik gebruik er 6 per kanaal. De UGT zal wederom één van Wil worden en uiteraard één met amorfe kern. De eindbuizen zullen gevoed worden met een gestabileerde voeding. Een 6C33B is hier op zijn plaats. De ingangstrap wordt dan weer een C-L-C trap en de gelijkrichting een AZ1 mesh. Dan de ingangstrap word een kleine variant op de Mu-stage die Dick in zijn Mupp versterker gebruikt. De 5691 zal worden vervangen door een 5692. Ook de 12HG7's zullen ook worden vervangen door een D3a. Kortom dit moet een Push Pull versterker worden die eens een serieuze konkurent kan worden voor een Single Ended versterker, met die verschil dat de nieuwe versterker behoorlijk wat vermogen kan leveren.
Amarillo
Ik heb jullie al op de hoogte gebracht van de nieuwe voorversterker en ondertussen zijn alle componenten verzameld. De bedoeling was om de voorversterker in 1 chassis onder te brengen maar na verloop van tijd bleek de omvang te groot te worden en heb ik besloten om voor de versterker toch maar weer 2 chassis te gebruiken. De voorversterker wordt gebouwd rond de open plaat Ba, een schitterende buis die beter verkrijgbaar is dan de bijna onvindbare B406 Philipsjes. Geleidelijk aan is het ontwerp beginnen rijpen. Eerst ging ik de Ba vanuit een trafo en met stroombronvoeding stoken maar uiteindelijk heb ik gekozen om ze met baterijen te stoken. Je zal zo ongeveer 10 uur continu kunnen spelen, dus lang genoeg voor marathon sessie's. De chassis zullen deze maal eens een wat andere vorm krijgen, een goede audiovriend Stanley had wat op papier gezet en dit basis ontwerp ligt nu in de handen van een architect die er al gelijk wat mooiere lijnen in legde. Uiteindelijk mag de versterker nog mooi ogen ook want je wil er per slotte een lange tijd mee doen. Ik hoop de versterker in september klaar te hebben. Keep watching!
Gydinel
Na zo'n 300 uur zweet, bloed en tranen , zijn de Gydinel kasten af. Ze zijn ondertussen naar de gelukkige eigenaar vertrokken, nml Doede. Ik moet zeggen dat Doede me een uitdaging had gegeven die ik nog nooit had aangegaan. Het idee was vorig jaar ontstaan en ik had heel enthousiast gezegd, "Maar Doede, waarom bouwen niet even een soort Sentinel kopy.". Tjonge, wist ik niet waar ik aan begon. Er zijn een paar onrustige nachten geweest tijdens het bouwen. Er zijn zelfs een paar nachtelijke bezoeken geweest aan mijn werkatelier, gewoon omdat ik lag te piekeren over de constructie. Nu is dit gedeelte achter de rug en Doede werkt de kasten verder af. In de kasten komt er bitumen en uiteraard ook het nodige dempingsmateriaal. Ook het front, daar is nog het nodige werk aan omdat daar een dempend materiaal in komt te liggen, Moosgummi genoemd. Dit materiaal zorgt ervoor dat de units geen, of beter nagenoeg geen reflectie hebben op het frontpaneel. Als alles gemonteerd is kan het echte werk beginnen, nml het filter. Hier wil Doede erg veel tijd insteken en alle mogelijkheden uitzoeken. Het systeem is niet voor niets een referentiesysteem, dus even vlug een filtertje in mekaar steken is er niet bij. Heel wat mogelijkheden zullen worden uitgezocht. Ik verwacht pas ten vroegste deze winter serieuze eindconclusie's.
Tot binnenkort , Gydotron