Column No 2

23 september 2002

 

Luisterfilosofie van Gydotron

Hoe test ik of beter, hoe beleef ik muziek en beoordeel ik apperatuur? Ik heb een beetje een eigen filosofie ontwikkeld om dingen te beoordelen. Ga ik in mijn luisterstoel zitten en trek ik een streng gezicht als ik naar nieuwe zaken luister? Neen helemaal niet, ik ontspan me en zet dan een heerlijk stukje muziek op. Ik heb een hekel om zaken op te delen in de keten. Inderdaad soms kan je niet anders maar dan is dat omdat je specifiek met iets bezig bent, bv. je vervangt iets in de speaker dan moet je wel 'technisch' luisteren om de verschillen te kunnen waarnemen. Zo en nu terug naar die filosofie. Wel ik denk dat, wanneer een keten iets 'toevoegd' aan de muziek dan moeten onze hersenen dat gegeven wegwerken. Onze hersenen filteren als het ware zaken weg of voegen dingen toe opdat we toch zo maximaal mogelijk de muziek willen herbeleven. Daarom is het volgens mij belangrijk om je te onspannen en dan muziek te beluisteren. Als een keten heel neutraal is ga je als het ware volledig op in de muziek. Onze hersenen hoeven dan niets weg te filteren of toe te voegen, je wordt nog meer ontspannen als het ware. Dat is voor mij een teken dat ik naar iets bijzonder aan het luisteren ben! Het is uiteraard zo dat alles in harmonie moet zijn om dit te bereiken. Mensen zoeken dikwijls naar fouten in een keten, men moet als het ware toch iets negatiefs kunnen zeggen anders is het alsof ze geen oren aan hun hoofd hebben. Als ik in sommige audio bladen lees en zie hoeveel onzin er wordt geschreven denk ik vaak aan de lezer die op den duur niet meer weet wat te geloven. Werelden van verschil, dat wordt er dikwijls geschreven. Vergeet echter niet dat die bladen moeten leven van hun reclame en neutraliteit soms ver te zoeken is. Er zijn natuurlijk 'witte raven' die het goed voorhebben met de lezer, maar dat zijn volgens mij enkelingen. Dus als je iets koopt luister zelf onbevooroordeeld. Eis dat je de apperatuur thuis kan beluisteren! Jij bent de klant en als de verkoper dat niet begrijpt zoek dan een andere winkel. Hetzelfde telt voor de zelfbouwer. Sommige zaken willen je dingen opdringen en dat is fout. Jij bepaald wat je wil bouwen en niemand anders!

 

Het is weer voorbij die mooie zomer!

Zomer voorbij, lang leve de zelfbouwperiode! Inderdaad deze herfst en winter staan er heel wat projecten op stapel. De SE-versterker die nu eindelijk gaat gebouwd worden en ook het nieuwe luidspreker systeem dat nu volledig klaar ligt op de tekentafel en dat van start gaat. Ook zijn de grondslagen gelegd voor een nieuwe versterker. Het wordt er een  die wat meer vermogen kan leveren en die moeilijkere belastingen aan zal kunnen. Ook is er veel aandacht geschonken aan de betaalbaarheid van dit project.  Nog een project wordt de Dac. Ik wil de nabouwbaarheid zo groot mogelijk maken dus er komen printen! Zoals jullie zien worden de sombere wintermaanden behoorlijk opgefleurt met nieuwe projecten. Zo,en nu heb ik julie hopelijk voldoende waterachtig gemaakt.

Is it Suprème or is it Auri, that's the ...

Ik wil jullie alvast nog een ding meegeven. Ik heb pas de nodige vergelijkingen gemaakt tussen Mundorf Suprème Caps en de nieuwe Auricaps. In de buizenversterkers werden ze reeds toegepast maar nu wou ik hun kwaliteiten ook eens uitproberen op de speakers. Ik heb enkel in het hoog de Auricaps vergeleken met de Suprème caps. Ik dacht dat het een saaie vergelijking ging worden maar neen hoor de resultaten zijn verassend. De Suprème caps, zeker niet de minste geven niet die verfijning die de Auri's geven. Ten opzichte van de Suprème's geven de Auricaps een verfijnder hoog, zijdezacht en toch ongelofelijk gedetaileerd. Ook het ruimtebeeld is er op vooruitgegaan. Ik hoor de verschillen tussen Sacd en gewone CD nu nog beter. Ik ga nu de condensatoren in het midden ook vervangen door de Auricaps en hou jullie op de hoogte van het verder verloop. Ook ga ik binnenkort de spoelen van 0.82 mH, die het midden filteren, eens veranderen door zilverspoelen die Wil van AE-Europe voor me gaat wikkelen. Ik weet nu al dat dit veelbelovend gaat worden. Trouwens de moeilijk verkrijgbare Auricaps zijn nu vlot te verkrijgen bij www.AE-Europe.nl  en dat aan democratische prijzen. Het wordt zo  weer een stuk gemakkelijker voor de zelfbouwer om mooie dingen in huis te halen.

 

Vorige Column