Column No 3

15 januari 2002

 

Vergroten, fotografie of audio?

Foto's vergroten is ook een van mijn bezigheden. In de doka zie je langzaamaan het beeld verschijnen dat opgebouwd is uit vele korreltjes. En daar wou ik het eens even over hebben. Neen, niet over de fotografie maar over het vergelijk met de muziek. Stel, je hebt een prachtige foto voor je van een schitterend landschap. Wat zie je dan, juist een reproductie van dat landschap. Een schildering van licht op de gevoelige plaat. Maar wat als je de foto uitvergroot, heel groot en je bekijkt hem van erg dichtbij, wat zie je dan? Neen geen landshap meer maar puntjes, allemaal verschillende tinten van puntjes. Weg is het landschap. Het mooie is weg. Waarom dit verhaal, wel dikwijls zijn audiofielen net hetzelfde bezig dan alleen maar uit te vergroten. Ze zien alles maar niets meer. Er wordt geluisterd en ontleed. Een kleine verbetering wordt plots een hele grote.Uiteraard kunnen andere en betere componenten een verbetering geven. Maar uitspraken zoals: '' Met die nieuwe koppelcondensator is de versterker een totaal nieuwe geworden'', neen daar geloof ik niet in. Ook de vakpers formuleert dikwijls zulke uitspraken. Waar ik me ook vaak aan erger is het feit dat buizenversterkers vaak omschreven worden als 'warme' versterkers. Het enige 'warme' zijn de buizen. Plaats maar eens een goed buizenversterker naast een dito transistorversterker en je zal merken dat de klankkleur hetzelfde is. Wat wel vaak is, is dat een buizenversterker net die extra emotie geeft. En muziek is een en al emotie en die willen we zoveel mogelijk herbeleven, nietwaar. Dat is de reden dat ik me vooral bezighoud met buizen, die extra emotie, daar is het mij om te doen.

Nieuwe projecten

Uiteraard gaan we niet stil zitten, er staan een aantal nieuwe projecten voor de deur. Eerst en vooral komt er een nieuwe voorversterker. De nieuwe Gamma eindblokken vragen net iets meer versterking van de voorversterker om ze voluit aan te sturen, vandaar. De krijtlijnen zijn reeds getrokken, nml het wordt een Mu-stage met de Aa buis die nu nog goed verkrijgbaar is. In de voeding komen er ook veranderingen, nml de gelijkrichters worden een setje mesh AZ11's. Ook komen er mooie bandkernchokes in die voeding te zitten. Kortom we doen al het mogelijke om het maximale uit de voorversterker te halen.

Dan verassend genoeg komt er een vervolg op de Gydolon MKII, nml. de Gydolon Reference. Is de Gydolon MKII dan toch niet volgens verwachting, neen, helemaal niet! Ik speel nu al een tijdje met volle tevredenheid met deze speaker en hij heeft me nog nooit verveeld. Maar de uitdaging bleef om nog een stapje verder te gaan. In de Gydolon Reference ga ik grotendeel terug gebruik maken van de Thiel units. De C-12 en C-79, hoog- en midden- unit, blijven. De C-92 die ik in de MKII heb gebruikt wordt vervangen door de nieuwere C-95. Maar de echte verandering komt er in het laag, en daar zat ook de grootste uitdaging in deze nieuwe speaker. Dit wordt nml. de Eton 11-inch unit die actief zal worden aangestuurd. Dit wordt een echte full-range speaker die de laagste tonen met veel gemak gaat neerzetten.

Nieuwe Dac

Onlangs is Guido Tent hier geweest samen met Marc en Jos. Zij kwamen naar de Gydolon MKII luisteren. Het was zeker een leuke en onstpannende namiddag maar vooral voor mij een verassende dag. Guido had nml. zijn gemodificeerde Dac bij samen met de gemodificeerde Teac VDRS 10 van Marc.  Guido heeft samen met Marc, Jos en Korneel de Dac ontworpen. De Dac is al geruime tijd verkrijgbaar via hun site http://members.chello.nl/~m.heijligers/DAChtml/dactop.htm . Maar Guido's Dac had wel wat nodige modificatie's ondergaan. De set werd eerst een tijdje opgezet en na een uurtje werd er geluisterd. Wat ging dit mooi. Neutraliteit, plaatsing, kortom er ging heel veel goed. Deze combinatie speelde zo goed, neen dat had ik niet verwacht. De emotie die deze set neerzette was erg hoog. Voor mij stond het vast, deze Dac moet ook in mijn bezit komen. Dus, ik ga deze Dac in de toekomst ook bouwen en kan hem dan ook iedereen aanbevelen!

 

Vorige Column