Column n6

 

1 december 2003

Stilte voor de storm

Toen ik deze zomer plannen maakte voor nieuwe projecten wist ik niet dat de voorbereidingen zolang zouden duren. Eigenlijk had ik alles staan om aan de nieuwe voorversterker te beginnen, de chassis waren gemaakt, de onderdelen in huis gehaald, en toch....Toen ik in september bij Doede was en ik vertelde over mijn nieuwe voorversterker zei hij me dat hij ook iets nieuws wou bouwen. Voor Ward zou ik gelijk ook een voorversterker bouwen, eentje identiek aan de mijne. Doede zei me dat hij voor de gloeispanning van de Ba buizen loodaccu's wou gebruiken. Eigenlijk geen gek idee dacht ik, gelijk geen brom die roet in het eten kan gooien. Ik bestelde  ook 2 accu's en de respectievelijke laders en Ward deed mee aan het project. Maar nog waren we niet rond met onze voorbereidingen. Ward stelde voor om nog een stapje verder te gaan en de voorversterkers uit te voeren met gestabiliseerde voedingen. Doede nam de proef op de som en bouwde een buizenvoeding voor zijn SE amp. De ervaringen waren ronduit verbluffend! Nu stond het vast om hiermee door te gaan. Ward en Doede staken hun koppen bij mekaar en ontwikkelde een heel mooie voeding. In de late uurtjes werkte Ward aan een print lay-out voor de buizenregeling. Omdat alles zo overzichtig mogelijk zou zijn komt er ook een algemene voedingsprint en een print waar de ingangsectie op komt te staan. Op deze print komen gasgevulde relais te staan die de ingangen schakelen.De trafoset wordt zoals steeds door AE-Europe gemaakt. Ook komen er enkele mooie komponenten in te zitten zoals de mooie 41 stappenregelaar die te verkrijgen is bij Acoustic Dimensions. Ook de Black Gates en de Riken Ohm  weerstanden komen hier vandaan. Ondertussen is het project helemaal uitgekristaliseerd en kunnen we aan de definitieve bouw beginnen. Weer zal het een gescheiden opbouw worden, een voedingschassis en een audiochassis. Dit is uiteraard geen eenmans project meer maar een samenwerkingsproject! Bedankt Doede en Ward en niet te vergeten Dick, want hij is de aanbrenger van de Mu-schakeling!

Double Six

Een ander project wat op stapel staat is de Double Six. Dit wordt een kanjer van versterker. Deze versterker wordt gebouwd rond 12x  6550 buizen. Jawel, 12 buizen, die in triode worden geschakeld en een serieuze brok vermogen zullen leveren. Zo'n 250 watt wel te verstaan.Waarom zulke zware versterker? Wel, omdat audiovriend Stanley zijn Diva's ermee wil aansturen. Deze prachtige speakers hebben een laag rendement en een lage impedantie. Ze hebben een slok vermogen nodig dus. De trafoset komt van AE-Europe. Ook hier wordt de voeding van de versterker volledig gestabiliseerd. Meer hierover volgt later.

Andere projecten?

Uiteaard zijn de andere projecten niet vergeten. De Lighthouse zal verder worden afgewerkt de Gydolon MK III gheeft een nieuwe wending gekregen en zal binnenkort worden voorgesteld en dan als laatste de 'Baby-preamp'. Een compacte voorversterker die erg betaalbaar is en toch een brok kwaliteit bezit. Deze voorversterker is uitgevoerd met een phonotrap en lijntrap. Alle buizen zijn goed verkrijgbaar en dat vond ik erg belangrijk. Ook wil ik eindelijk binnenkort de bouwtekeningen van de Gydolon kasten op de site zetten zodat een ieder ze kan nabouwen. Zoals jullie zien, nog heel veel werk aan de winkel.

Muziek !

Het belangrijkste deel eigenlijk. Mijn collectie Sacd's stijgt gestaag en nog steeds ben ik erg enthousiast over dit medium. Maar niets boven het orgineel. In september heb ik het concert van Patricia Barber kunnen meemaken en ik oktober dat van Mary Black. Deze concerten waren beide van kippenvel niveau. Ik vind het zelf belangrijk om regelmatig concerten bij te wonen en als ik achteraf dan de muziek terug speel geniet ik nog meer!

 

Vorige column