Configuratie

18 augustus 2002

 

Waaruit is de keten momenteel samengesteld?

 

Sacd speler

Ondertussen is de Sony 940 en de Marantz CD10 vervangen door de Sony SCD 555. Dit toestel is het model net onder de 777 en komt klankmatig erg dicht in de buurt van Sony's vlaggeschip. Het toestel wordt in de toekomst nog verder gemodificeert met de precisieklok van Guido Tent en ook wordt de analoge uitgang, net zoals de 940, van een  trafouitgang voorzien. Om uit de gewone CD-weergave nog meer te halen wordt de DAC van Guido Tent and Friends in de toekomst gebouwd.

 

Versterking

De Alpha is de gebruikte voorversterker die opgebouwd was rond de B406 buis van Philips. Ondertussen is de B406 buis vervangen door de open plate Ba buis. De versterking ligt nu wat hoger met deze buis en dat was nodig om de Gamma voluit aan te sturen. De Ba is zeker geen compromis, maar een volwaardige vervanger voor de B406. De Ba munt uit in neutraliteit en geeft ook een bijzonder goed ruimtebeeld. Alles staat erg mooi afgebeeld en heeft een erg precieze plaatsing. Wat ook nog een voordeel is dat de Ba buis nu nog goed verkrijgbaar is tegen aanvaardbare prijzen. Voor de B406 buis worden er nu waanzinnig veel gevraagd.

 

 

De Gamma is de Single Ended versterker die ik gebruik. Hij levert voldoende schoon vermogen om de speakers aan te sturen. De UGT is van de hand van Wil Blaauw en is met een amorfe kern en zilverwikkelingen aan de secundaire kant. Deze versterker is voor mij een echte referencie versterker. Op de foto zie je de AVVT buis maar deze is ondertussen vervangen door een van KR, nml de 300BXLS Kanthal. De AVVT buis had een erg korte levensduur, nml 14 dagen. Alesa Vaic kan erg mooie buizen maken maar er zijn echte rotproducties bij. De slechte producties zouden nu achter de rug moeten zijn en de AVVT buizen zouden betrouwbaar moeten zijn. In de toekomst ga ik zeker de AV 525 buis op de versterker plaatsen en dan kunnen we meer zeggen over de levensduur. Ook is het zo da KR zich nu volledig uit de markt heeft geprijst sind de buizen gewoonweg verdubbeld zijn in prijs. Het mogen dan prachtbuizen zijn maar dit kan niet meer. Ik vermoed dat de verkoop erg zal terugvallen en dat KR zijn lesje zal leren.

 

Tuner

Dit is een oude Luxman T-300V tuner. Inderdaad een analoge tuner die heel mooi speelt. Ik hou erg veel van de radio en geeft me de gelegenheid om nieuwe muziek te ontdekken. Radio 1 is de zender die hier opstaat. Ik ben trouwens benieuwt wat de nieuwe inbreng zal zijn van Jan Hautekiet die het nieuwe hoofd wordt van deze zender.

 

Luidsprekers

Momenteel speel ik met een stel Apogee Duetta's Signature. Deze speaker bevalt me zo erg dat hij hier geparkeerd blijft! Wil dit nu zeggen dat de zelfbouwperiode gedaan is, neen natuurlijk niet. Er staat een nieuwe speaker op stapel, nml een 2-weg systeem. De eerste proeven zijn veelbelovend, dat kan ik jullie al verklappen. Het leuke is dat de Duetta een erg goede referentie vormt om mijn zelfbouw aan te toetsen. Ook ga ik in de toekomst de Duetta voorzien van nieuwe mid-hoog ribbons en zal het filter volledig vernieuwd worden. Dit komt zeker op de site zodat de nodige Apogee eigenaars hier ook mee verder kunnen.

Bekabeling

Alle kabels zijn gebouwd met zilverdraad. Ze zijn vervaardigd uit 0.8 mm˛ zilverdraad met teflon huls eromheen. Je kan deze zilverdraad kopen bij AE-Europe.

Muziek

Muziek staat hier als laatste maar is eigenlijk het eerste waar het mee begint! Wat ben je met een peperdure keten als je geen muziek hebt. Dikwijls heb ik gevoel dat veel mensen dit vergeten. Mooie muziek is mooie muziek en dat veranderd niet of je dit beluisterd over je wekkerradio, een walkman of een dure keten! Vergeet niet dat die dure  keten er is voor de kick!!!