Muziek

20 augustus 2002

 

Wat wordt er ten huize van Gydotron gedraaid ?

Wat zijn mijn muzikale voorkeuren? Die zijn vooral bepaald door mijn ouders en destijds een klasgenoot die me totaal andere muziek liet beluisteren. Ik ben hem eeuwig dankbaar! Thuis speelde men voornamelijk 'lichte' muziek en ook 'harmonieuze jazz'. Namen zoals Frank Sinatra, Count Basie, Toots Tielemans  en zovele anderen vind je terug in mijn vader zijn bijna 1000 tellende platencollectie. Destijds gaf  een klasgenoot, ik was toen 13 jaar, een opgenomen tape mee met muziek van Pink Floyd. Vooral The Dark Side Of The Moon had hij voor me opgenomen.Ik was direct weg van deze muziek en kocht in een snel tempo al hun vroeger werk. Ondertussen kwam ik ook in aanraking met andere muziek zoals Lou Reed, The Stones, Genesis, Jethro Tull, Bad Company kortom de klassiekers van die tijd. Toen ik op de radio een voorstelling hoorde van de nieuwe plaat van Steely Dan's Aja was ik kompleet overdonderd. Pop, jazz, verschillende invloeden waren verwerkt in dit pareltje. Ik koester deze plaat nog steeds en ben erg blij dat ik hem op MFSL heb. Nu maar hopen dat er vlug een SACD uitvoering van komt!  Ondertussen heb ik heel wat muziek verzamelt zoals Sting, REM, Suzanne Vega, Joni Mitchel en veel te veel om op te noemen.Maandelijks koop ik gemiddeld zo'n 3 cd's, of beter SACD's want eens je dit medium ontdekt heb wil je meer. Ik heb besloten om zoveel mogelijk in Sacd te investeren en alleen nog cd's te kopen al ze vermoedelijk niet direct op SACD verschijnen. Het zou dom zijn om mooie muziek te weren natuurlijk!

 

Mijn Top 10

 

 

 

 

 

 

 

 

Salamander Pie van Jay Leonart is een rustige jazz CD. Jay speelt de contabass op meesterlijke wijze en Mike Renzi begeleid hem op piano. Er staan er gevoelige nummers op maar er zit ook veel humor in zijn teksten. Het is een 'live two track' opname door Tom Jung van het DMP label dat garant staat voor mooie opnamen. De SACD geeft duidelijk een meerwaarde dan de toch al mooie CD opname. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yola van Eleanor Mc Evoy is een recente aanwinst en behoort nu al tot mijn klassiekers. Eleanor is een 'singer songwriter' en heeft een  prachtige kristal heldere stem. Ze speelt zelf de gitaar en ook viool op deze cd. Het is een DSD opname en dat hoor je. Muzikaal gehalte:schitterend!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alanis Morissette Unplugged heb ik gekocht naar aanleiding van het TV concert op MTV waar deze opname ook gebeurd is. Er hangt een ongelofelijke spanning in de lucht als ik deze CD opzet. Net of je in de zaal aanwezig bent. De nummers zijn een waaier van de beste nummers van haar carrière. Verassend vind ik King Of Pain van The Police dat ze erg orgineel brengt. Het hoogtepunt op deze cd vind ik haar laatste nummer Uninvited. Adembenemend mooi. Deze opname geeft heel mooi de sfeer weer maar Alanis haar microfoontechniek zou beter kunnen. De 'S' klanken zijn soms wat aangedikt maar dat bederft de pret niet!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We Get Request van The  Oscar Peterson Trio is cd die ik ontdekt heb op een demo.Dat was in 1989 toen ik mijn Luxman versterker kocht. Ik heb de plaat direct besteld en heb ze 2x opnieuw gekocht omdat ik ze versleten had gespeeld. Ondertussen heb ik ze op CD maar eerlijk ik vind ze op vinyl mooier. Ray Brown speelt de contrabas en Ed Thigpen de drums. De opname dateert van 1965! Er staan echte klassiekers op deze plaat. Denk maar aan Days Of Wine And Roses, People, The Girl From Ipanema en zoveel anderen. Ik vind dat dit Trio erg toegankelijke jazz heeft gemaakt. Een pareltje!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Raven van Rebecca Pidgeon is ook weer zo'n ingetogen plaat. Nummers als The Raven, Grandmother,  Spanisch Harlem zijn echt van kippenvel niveau. Haar stem is zo zuiver en ze zingt soms echt als een dartel vogeltje dat de ochtend fris tegemoet ziet. Deze CD is ook op Sacd verkrijgbaar. Hij is uitgebracht op het Chesky label. De opname is wederom schitterend. Ze staat echt te zingen in je ruimte. Een ongelofelijk gevoel vind ik.Ik wil zeker wel eens een concert van haar meemaken!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Dark Side Of The Moon en Wish You Wher Here van Pink Floyd zijn de eerste platen die me met een ander muziekgenre in aanraking lieten komen. Voor mij een ontdekking voor mijn ouders een kwelling. Wish  you were here  was een eerbetoon aan Syd Barrett de mede oprichter van Pink Floyd . The Dark side of the moon brak alle records en is voor mij nog steeds een erg mooie plaat. Ik koester die plaat omdat ze me in aanraking liet komen met andere muziek. Die plaat heeft mijn muzikale smaak volledig gewijzigd. Ik vind dat je deze beide platen niet kan opspitsen in verschillende nummers. Het zijn totaal concepten en ik luister ze dan ook helemaal uit. Alan Parsons was trouwens de engineer op 'The Dark side of the moon'. Later is hij zelf begonnen met platen en ik heb er ook in mijn collectie. Ik lees altijd de info op het hoesje het is soms grappig wat je dan allemaal ontdekt. Muzikanten die terugkomen op andere albums, opnametechnici  enz. Ik vind dat dit ook bij het muziek gebeuren behoord en geniet daar net zoveel van!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In The Flesh van Roger Waters eigenlijk een logisch gevolg van Pink Floyd muziek. Toen de spanningen te groot werden en de groep uit mekaar viel was de eigenlijke bezieler uit de groep weg. Er is nog heel wat te doen geweest rond het naambehoud van Pink Floyd maar de rechtbank besliste dan de 3 andere leden ,David Gilmour, Richard Wright en Nick Mason , de naam mochten behouden. Hun platen hebben nooit meer het niveau gehaald van het vroegere werk met Roger Waters. Roger Waters ging zijn eigen weg en met Amused to Death zette hij weer een muzikale mijlpaal neer. Waarom dan deze plaat in de top tien? Ten eerste omdat ik het een heel sterke live uitvoering vind. Ten tweede omdat ik het   concert in het Antwerpse Sportpaleis heb meegemaakt.  Dat was gewoonweg schitterend. Ik had Pink Floyd al wel eens bezig gezien in 1976 tijdens hun tournee ter promotie van Animals maar dit was nog van een ander niveau. Het is een van de beste optreden dat ik heb gezien. De nummers op deze cd zijn een waaier uit de Pink Floyd collectie maar ook uit Rogers solo werk, een aanrader dus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aja en Gaucho van Steely Dan hebben ook een speciale betekenis voor mij. Ook heb ik hun laatste concert in Vort National gezien tijdens hun promotietour voor Two Against Nature.  Vakmanschap, perfectionisme en muzikaliteit straalde zo het publiek in. Steeds omringen Donald Fagen En Walter Becker zich met top muzikanten. Hun nummers hebben een tijdloos karakter zoals Josie, Peg, Aja, Babylon Sisters, Third World Man en de ander pareltjes op deze cd's. Ook deze CD's heb ik op het MFSL label, dat garant staat voor een mooie uitvoering. Spijtig genoeg is MFSL even opgehouden met bestaan. Ze timmeren nu hard aan de SACD kar. Ik zou zeggen, laat komen!  Destijds was er op radio 2 een zaterdag namiddag programma en het is daar dat ik heb kennis gemaakt met Steely Dan's Aja. 's Maandags ben ik direct de plaat gaan kopen en hun vorige platen volgde snel. Ik ben nog steeds 'fan' van Steely Dan en ben erg tevreden dat hun nieuwe samenwerking die een nieuwe cd (Two Agains Nature)heeft voortgebracht. Het Solo werk van Donald Fagen was ook absolute topklasse. Onder de 20 beste CD's zit zeker The Nightfly van Donald Fagen.