Een nieuwe klok voor de Sony

1 september 2002

 

Een nieuwe pacemaker voor de Sony

Toen ik op bezoek was bij Guido Tent werd er heel wat gepraat over audio. Uiteraard vertelde Guido waar hij zo allemaal mee bezig is. Al een hele tijd levert Guido superklokjes voor CD-spelers. Guido vertelde me dat zo'n klokje de CD speler echt op een hoger niveau tilde en dat wilde ik graag geloven. Zo gezegd zo gedaan en op de terugweg lag er een klokje in de auto, en neen niet dat van mijn dashboard. TriodeDick, had ondertussen al heel goede ervaring opgedaan met Guido's klokjes en had die gemonteerd in zijn Marantz en de Sony Sacd speler. Ter zake nu, om het printje in te bouwen moet je een paar kleine ingrepen doen. Je moet de hoofdprint rechts achter demonteren. Een paar schroefjes en connectoren los maken en de print ligt zo op tafel. 

Je demonteerd het klokje en de 2 tantaalelko's naast de klok. Het klokje heeft nummer X321 en de elko's C324 en C325. Let wel dat je de print niet beschadigd door oververhitting. Je kan ofwel een desoldeerpomp of desoldeerlitze gebruiken. De purperen draad die van het klokje komt monteer je aan de achterste pin waar het klokje zat. Vlak voor de C312. De zwarte op de linkse C324 pin vlakbij de C322 elko. Vervolgens komt de rode draad van de klok aan pin 1 van de de spanningsregelaar  IC303 (een 7805 regelaar). Je kan dit bovenaan doen maar dan moet je erg voorzichtig werken zodat je de pootjes van de IC303 niet kortsluit. Ik heb de voedingsprint losgemaakt en vervolgens de rode draad onderaan de IC303 gesoldeerd. Voor de montage van het klokje heb ik in de achterwand 2 gaatjes geboord waar door middel van afstandsbusjes het klokje aan vastgeschroefd is.

Hoe tikt het klokje nu...

Je laat best de CD-speler eerst een dag of 2 op repeat draaien voor je de uiteindelijke beoordeling maakt. De speler gaat er echt op vooruit. De plaatsing van de instrumenten is preciezer geworden maar ook de ruimte neemt toe. Wat ook opvalt is de rust in de muziek. Er is blijkbaar een stukje stress weggevallen. Kortom het is een verbetering die de Sony op een hoger niveau tilt!!