Sony SCD-555-ES modificatie

 

11 juli  2004

 

Inbouwen van nieuwe klok en voeding

Ik had al lang beslist om mijn nieuwe Sony SCD-55-ES te voorzien van een nieuwe klok. Aangezien ik goede ervaringen had opgedaan met het klokje van Guido Tent was het vanzelfsprekend dit opnieuw te gebruiken. Ik heb gekozen voor het XO-3 klokje, dit is het type dat de SPDIF ook opnieuw reclockt. De reden voor deze keuze is dat ik binnenkort een losse dac ga gebruiken voor CD weergave. Dit wordt trouwens de Dac die Marc, Guido, Jos en Corneel samen hebben ontwikkeld. Binnenkort meer hierover.

Aangezien Guido net klaar was met de ontwikkeling van een nieuwe en apparte voeding voor het klokje was het voor mij vanzelfsprekend om dit gelijk mee in te bouwen. Het klokje zelf inbouwen is eigenlijk niet zo moeilijk, aan de rechterzijkant is er voldoende plaats om het te monteren maar de voeding was wel een hele klus. Ik heb de bestaande voedingstrafo's naar voor verplaatst en achterin de nieuwe voeding geplaatst. De Euro-connector heb ik los gesoldeerd en die 180° verdraaid. Op die manier komt het printje van de voeding hoger te zitten en kan de voeding van het klokje eronder te zitten. De foto verklaart hier meer denk ik. Neem rustig uw tijd want de speler moet erg ver uit mekaar gehaald worden. Als je minder drastisch wil ingrijpen kan je de voeding nog altijd buitenboord monteren. Omdat ik vrij lange kabels gebruik naar het klokje heb ik gekozen voor 75 Ohm coax kabel. Om het klokje aan te sluiten moet je het oude klokje en een paar condensators verwijderen.

Verwijder:

C-333  ,  C-332 , C-339 , X-301

De plus van het klokje komt waar het klokje X-301 heeft gezeten en wel aan de kant waar X staat.De min komt op de plaatst van de C-333 en wel specifiek waar de tekst staat. Aan het klokprintje is een rode voedingsdraad en die moet naar het voedingsprintje en de zwarte voedingsdraad aan de voeding moet dan weer naar het klokje, dus plus naar plus en min naar min. De 230 volt van de voeding monteer je zo dat je die mee aan en uit schakeld met het op en af zetten van de speler.

De SPDIF

De SPDIF uitgang van de speler vind je op de print bovenaan op het loopwerk. Het is bij connector CN904 dat je kan aftakken. De plus is de middenste pin en de min is de achterste pin, tegenover de zwarte draad. Achteraan naast de bestaande digitale uitgang heb ik de nieuwe geplaatst. Het best is daar een BNC connector voor te nemen.

 

Tribute trafootjes in de uitgang

Ik had erg goede ervaringen opgedaan met het inbouwen van trafootjes bij de Sony SCD 940 en wou dit uiteraard ook doen bij de 555. Ik heb verschillende trafootjes met mekaar kunnen vergelijken, nml die van Sowter type 8417, een setje gemaakt door Wil van AE-Europe en dan nog 2 setjes van Tribute. Die 2 setjes waren kleine ringkerntjes waarbij de ene van amorf materiaal was en het andere van amorf-kobalt kermateriaal. De verhouding van de 2 laatst genoemde trafootjes was afwijkend, nml 1/10 terwijl die van AE-Europe en Sowter 1/18 waren. Het nadeel van de lagere trafoverhouding is dat uitgangspanning van de speler lager is, maar dan draai je de volumeregelaar gewoon 2 klikjes verder open. Het voordeel is dat de afsluitimpedantie wat lager mag zijn zonder daardoor hoge tonen te verliezen. Natuurlijk kan je de trafootjes ook in de voorversterker inbouwen en vervalt dan dit nadeel. De trafootjes zijn aangesloten op de ingang van de Puls Dac. Langs de linker zijde neem je de rode draad aan pin 1 en de blauwe draad aan pin 6 en langs de rechterzijde net omgekeerd, rood aan pin 6 en blauw aan pin 1. De secundaire kant gaat naar de cinch uitgangen waarbij je de min aan de massa legt.

Zo, wat waren nu de verschillen tussen de trafootjes. De Sowter was de minste. Natuurlijk heel erg mooi, maar toch wat grondstoffelijker dan de andere. Wil zijn laatste versie van de trafootjes waren alvast beter. Wat verfijnder midden en hoog en ook een wat krachtiger laag. Kwa prijs is dit alvast de winnaar! Dan de trafootjes van Pieter (Tribute). Eerst en vooral hebben die een erg lange inspeeltijd nodig. Ik vond de amorf-kobalt trafootjes de mooiste. Zij gaven een zeer verfijnt midden en hoog. Ook de laagweergave was krachtig. Dan de 'gewone' amorf kern trafo, die was bijna even mooi als de amorf-kobalt. De verschillen waren uiterst klein. Een ietsje pietjse meer verfijning in het midden hoog bij de amorf-kobalt ten opzichte van de amorf die dan weer ietsje beter was in het laag. Volgens mij een kwestie van smaak. In elk geval zijn dit beide top-producten die ook erg mooi zijn afgewerkt. Pieter steekt zijn trafootjes in mooie ronde behuizingen die gepoedercoat zijn.

Guido Tent en zijn klokjes: www.tentlabs.com

AE-Europe Dac-trafootjes: www.ae-europe.nl

Tribute Dac-trafootjes: www.tribute-audio.nl

Conclusie

Eerst en vooral het klokje van Guido Tent, dat geeft een groter en precieser ruimtebeeld. Een grotere detailering is duidelijk waarneembaar. Ook de basweergave is beter en is nu localiseerbaar. Stemmen klinken natuurlijker, het 'harde' randje is weg. Ik vind de verbetering telkens zeer opmerkelijk, de speler gaat duilijk een stap voorwaarts. De apparte voeding voegt daar nog net wat meer rust aan toe, maar het klokje zelf is de grootste verbetering. Dan de trafouitgang is duidelijk ook nog een verbetering. Nog meer rust in het geluidsbeeld maar ook het ruimtebeeld neemt hier bij toe, groter en meer 'laid back'. Stemmen staan losser in de ruimte en meer 'lucht' om de instrumenten. Piano staat voluit in de ruimte, dat was erg goed waarneembaar bij de Sacd van Patricia Barber!

Ik ga de speler nu zo laten en de CD weergave nog wat opkrikken met de Dac van Marc, Guido, Jos en Corneel. Dit is mijn inziens één van de mooiste Dac's die je kan bouwen. Maar hier later meer over.......