Gydolon MKII
16 januari 2003
Nieuwe speaker, nieuwe ideeën
De opzet van deze nieuwe speaker verschilt met de Gydolon. Het was van het begin de bedoeling om eens volledig met Thiel units te werken. Ik kon kiezen uit verschillende mogelijkheden maar ik heb deze maal bewust gekozen om twee 17 cm units ,de C-92, samen te laten werken. Ook het kastprinciepe verschilt met de Gydolon. De Gydolon is een basreflex systeem en dit is een gesloten systeem. De voordelen zijn dat een gesloten systeem een strakker en gedetaileerder laag geeft, zeker als je het afstemt met een lage Q-factor. Dit systeem is afgestemd met een Q-factor van 0,55. De C-12 en C-79 hoog en middenunit zijn alvast bekende units die ook in de Gydolon zitten en ik terug wou gebruiken. Opdat het systeem buizenvriendelijk moets blijven heb ik het systeem deels actief gemaakt. Ik heb slechts één Thiel C-92 actief aangestuurd. Op die manier blijf je een impedantie hebben die nergens echt laag komt en het de buizenversterker niet moeilijk maakt. Ik heb gekozen voor de uitstekende versterker module van Thommessen. Je hebt nog het voordeel dat je de bas kan regelen en dit helemaal volgens smaak en vooral rekening houdend met de akoustische omgeving. Zo, de krijtlijnen zijn getrokken voor het systeem, dan kunnen we nu aan de slag.
Thiel Units
Eerst en vooral wil ik een woorje uitleg geven waarom ik de Thiel units gebruik. Een unit moet voldoen aan verschillende, vaak tegenstrijdige eisen. Bijvoorbeeld, een luidsprekerconus moet niet alleen erg stijf zijn maar ook nog eens een lage massa hebben. Ook is het belangrijk dat de unit, of beter het conusmateriaal, zo weinig mogelijk extra aan de muziek gaat toevoegen. Luidsprekers 'breken op' bij bepaalde frequenties en op die manier voegen ze extra zaken aan de muziek toe. Het moeten units zijn die zo weinig mogelijk toevoegen maar dan ook niets mogen verdoezelen. Een opdracht waar Thiel mijn inziens heel erg in geslaagd is. Het conus materiaal is een ceramisch materiaal dat niet alleen enorm stijf is maar tegelijkertijd nog licht is ook. Thiel heeft nu al jaren ervaring met de productie van de ceramische units en ze zijn dan ook van een onberispelijke kwaliteit. Wees wel voorzichtig met deze units want langs de achterzijde zijn ze niet beschermd. Niet dat ze zo vlug breken maar daag ze niet uit, daar kosten ze te veel voor. Zo en dan nu de gebruikte units op een rijtje,
C²-12-6 : De hoog unit die werkt vanaf zo'n 2kHz.
C²-79-6 : Midden unit die het gebied van 280 tot 2kHz voor zijn rekening houdt.
C²-92-6 : Laag unit, de bovenste unit in de kast werkt van Fs tot 280Hz en de onderste wordt actief aangestuurd en werkt vanaf Fs tot 80Hz.
De kast
De kastvorm is weer de Avalon vorm maar die Avalon kast is eigenlijk een zuiver theoretisch benaaderde kastvorm. Destijds heeft Olsen studies gemaakt van hoe luidspreker units zich gedragen in een bepaalde kastvorm. Niet alleen het afstraalgedrag werd bestudeerd maar ook het gedrag van het frequentieverloop ten opzichte van de gebruikte kastvorm. Uit deze studie kwan naar voren dat een bolle vorm veruit de beste kastvorm was maar ook kasten met schuine delen die een bolvorm benaderde waren ook uitermate geschikt. Je ziet dadelijk dat de kastvorm van Avalon hier helemaal op gebaseerd is. Ook is er rekening gehouden met het fasegedrag van de speaker. Door het front achteruit te laten hellen bekom je op je luisterplaats een zo fasezuiver mogelijk signaal. Dan heeft de kast nog een ander voordeel an dat is het volgende. In een kast onstaan staande golven. Nu, doordat de kastvorm a-symmetrisch is, onderdrukt dit de staande golven ook nog eens. Waar ik voor deze kast ook rekening heb mee gehouden is de kastdikte en de manier van constructie. In Hobby Hifi, een Duits vakblad, is onlangs een studie gemaakt over kastdiktes en materiaal keuzes. Nu bleek dat de dikte maar een bepaalde invloed heeft. Ik bedoel dat je op den duur geen winst meer haalt door de kast dikker te maken. Veel meer winst werd er geboekt alsde kast goed voorzien werd van interne schotten. Ook bleek dat, als er 2 verschillende plaatmaterialen samen gevoegd werden dit beter was. Waarom? Wel die plaatmaterialen hebben elk hun eigen resonanties en doordat die van bv MDF en vezelplaat op een andere frequentie liggen, onderdrukken ze mekaars resonantie als ze met mekaar verlijmt worden. Ik heb deze techniek ook toegepast in deze kast samen met 5 interne schotten maakt dat de kast erg stil is geworden.
Deel 2 |
Deel 3 |
Schema filter |
Bouw- en zaagplan |
Metingen |
Foto's |